Το ταξίδι μας στην Ιταλία

IMG_20151201_103905
Η πρώτη μας συνάντηση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus MAP έγινε στην Ιταλία από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου. Η εμπειρία ήταν πλούσια και διδακτική για όλους μας. Οι μαθητές μας προσαρμόστηκαν αμέσως σ? αυτό τον συνεργατικό τρόπο δουλειάς σε ομάδες και ανέδειξαν το επικοινωνιακό τους ταλέντο αλλά και τη δημιουργικότητά τους. Οι καθηγητές είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας οργανώνουν και συντονίζουν αυτή την ομαδική δουλειά αφήνοντας περιθώρια στην αυτενέργεια των μαθητών έτσι που να απολαμβάνουν την πορεία προς τη μάθηση.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Η πορεία του Migration Analysis Project ξεκίνησε, λοιπόν, με επιτυχία φέρνοντας τα παιδιά πρώτα-πρώτα σε επαφή με τις ανάγκες και τους κινδύνους του ταξιδιού των προσφύγων μέσα από βιωματικό παιχνίδι, χάρτες και φωτογραφίες. Ύστερα παρουσίασαν την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων ανά χώρα με βάση τα άρθρα και τις πληροφορίες που είχαν μαζέψει από πριν. Το βιντεάκι που παρουσίασε η ομάδα μας για την υποδοχή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά καθήλωσε τους πάντες(μπορείτε να το δείτε στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ULi1xe1SED ).


Τις επόμενες μέρες δούλεψαν σε ομάδες ψάχνοντας τις έννοιες και τις λέξεις που συνδέονται με το θέμα μας, συγκροτώντας το γλωσσάρι της μετανάστευσης και ετοιμάζοντας ένα σχετικό κουίζ, ενώ άλλα έφτιαχναν το σήμα-logo του προγράμματος ή ερωτηματολόγια που θα χρησιμοποιηθούν στις συνεντεύξεις που θα πάρουμε για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης στη Γερμανία. Την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε στο Δημαρχείο της Rho και όλα τα σχολεία αφήσαμε το αποτύπωμά μας σ? ένα πλακάκι που θα τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο της πόλης μπροστά στο κτήριο για να θυμίζει την επίσκεψή μας.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ1

SAMSUNG CAMERA PICTURES

DUOMO2
Πέρα από τη δουλειά του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Lyceum Majorana, το σχολείο του ιταλικού Βορρά που μας φιλοξενούσε, στην καθημερινότητά του και να ζηλέψουμε την οργάνωση και την υποδομή του. Οι μαθητές μας ένιωσαν την ιταλική φιλοξενία ανάλογη με τη δική μας και τους Ιταλούς οικοδεσπότες τους σαν φίλους, ενώ ξετρελάθηκαν με το Μιλάνο, το οποίο επισκέφτηκαν κατ? επανάληψη. Ο καθεδρικός ναός της πόλης με την περίτεχνη, σαν κέντημα, αρχιτεκτονική του και η επίσκεψη στο παρεκκλήσι όπου εκτίθεται ο «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μαζί με την επίσκεψη στο Μουσείο της Θάλασσας και της Μετανάστευσης και στα στενάκια της Γένοβας θα μείνουν στο μυαλό (και τα κινητά..) όλων μας.

GENOBA2

ΓΕΝΟΒΑ%20ΟΜΑΔΙΚΗ2

ΓΕΝΟΒΑ2

ΜΙΛΑΝΟ2

Να μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας.
Αλεξάνδρα:
Η συγκεκριμένη εμπειρία είναι μοναδική και ιδιαίτερα χρήσιμη. Σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο αλλιώς και ιδιαίτερα εμένα διότι δεν έχω ξαναταξιδέψει σε άλλη χώρα. Είναι ένας καλύτερος τρόπος για να μάθεις πώς να δουλεύεις ομαδικά. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ανοιχτώ, ως προς τις γνωριμίες, τόσο πολύ μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Επίσης μέσα από τις διάφορες εργασίες που κάναμε μπορεί να ανακαλύψεις έναν τομέα στον οποίο είσαι καλός και δεν το είχες συνειδητοποιήσει καν. Οπότε θα ήθελα σίγουρα να το ξανακάνω πάνω από μια φορά. Eίναι κάτι το οποίο θα το κρατήσω στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή και είμαι χαρούμενη γι? αυτό.
Κέλλυ:
Παρά τις κάποιες διαφωνίες που μπορεί να υπήρξαν, το ταξίδι ήταν πολύ όμορφο και σαν εμπειρία, σημαντικό! Νιώθω τυχερή που μπόρεσα να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι, να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους και να εισπράξω το αίσθημα της αγάπης από άτομα που δεν περίμενα. Θα είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και που εύχομαι σε όλους να ζήσουν.
Μελίνα:
Σαν εκπαιδευτική εκδρομή ήταν κατά τη γνώμη μου η καλύτερη που έχω συμμετάσχει. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου διευρύνονται οι ορίζοντές σου, γνωρίζεις διαφορετικούς κόσμους, ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Οι εργασίες ήταν εξαιρετικές, διότι συνεργάστηκα με παιδιά τα οποία δε γνώριζα, εκφράζαμε ελεύθερα τη γνώμη μας και παράλληλα δουλεύαμε. Δέθηκα με παιδιά του προγράμματος τα οποία δεν θα τα ξεχάσω ποτέ και πάντα θα υπάρχει μια ανοικτή πόρτα στο σπίτι μου για όποιον θέλει φιλοξενία. Αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου και πολύ φιλικά. Είναι ένα από τα ωραιότερα προγράμματα που υπάρχουν και αξίζει τον κόπο να συμμετέχεις σε αυτά. Βγαίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος ο οποίος είναι γεμάτος εμπειρίες και γνώσεις.

Τζούλιο:
Οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές, διότι όλα ήταν πολύ οργανωμένα και έτσι μπορούσαμε να καταλάβουμε πράγματα και να μας μείνουν κιόλας. Γνωρίσαμε πάρα πολλά παιδιά από 5 διαφορετικές χώρες και κάναμε πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν και ακόμα και όταν επιστρέψαμε κρατήσαμε επαφή. Την τελευταία μέρα που αποχαιρετιστήκαμε ήταν πολύ συγκινητικό γιατί μαζευτήκαμε όλοι μαζί και χαιρετιόμασταν και αυτό έκανε πολλά παιδιά να δακρύσουν.

Τζωρτζίνα:

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία με αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες. Αν μπορούσα θα έμενα στο Μιλάνο για πάντα γιατί πραγματικά λάτρεψα αυτή τη πόλη. Ήταν πολύ σημαντικό που είδαμε κάποια βασικά στοιχεία του Μιλάνου όπως το Duomo και ο Μυστικός Δείπνος. Επίσης μου άρεσε πολύ που κάναμε παρέα με Ιταλούς γιατί είμαστε από διαφορετικές χώρες και συζητήσαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός αυτού γίναμε πολύ καλοί φίλοι και ελπίζω να μείνουμε για πάντα.
Χριστόφορος:

Σε γενικές γραμμές ήταν μια εμπειρία που δεν νομίζω πως θα ξεχάσω ποτέ. Όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ωριμάσαμε και είδαμε την ίδια την ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Προσωπικά, έμαθα τον ίδιο τον εαυτό μου καλύτερα, ανακάλυψα καινούργια πράγματα που τώρα θεωρώ κομμάτια του εαυτού μου.

Άρθρα δημιουργήθηκαν 240

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω