Κατηγορίες
erasmus

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

afisaerasmus
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα “Migration Analysis Project” στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας τα τελευταία δύο χρόνια τελείωσε και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για όσα ζήσαμε και όσα δημιουργήσαμε. Θα θέλαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας στην παρουσίαση του προγράμματος που  οργανώνουμε στο χώρο του σχολείου μας.
Σας περιμένουμε  την Πέμπτη 29-6-2017 και ώρα 8.30μμ
Ο Δ/ντης
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
Η ομάδα του Erasmus
Κατηγορίες
erasmus

Κατεβαίνουμε … Asni?res, Paris

1

Το έκτο ταξίδι της ομάδας του Erasmus + MAP πραγματοποιήθηκε και σήμανε το τέλος του προγράμματος.  Έξι παιδιά και τρεις καθηγητές ταξίδεψαν στην μοναδική Γαλλία, παρέα με τους Γερμανούς, Ιταλούς, Λιθουανούς  και Ισπανούς φίλους τους.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» ήταν η αρχή ενός νέου ταξιδιού και το τέλος μιας υπέροχης εμπειρίας. Συναντήσαμε ξανά γνωστά πρόσωπα, όμορφες παρέες και τεράστια χαμόγελα. Η μέρα της επανένωσης ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν αυτή η εβδομάδα για να ξεκινήσει με όρεξη, χιούμορ, χωρίς ντροπές και πολλή διάθεση.

Ημέρα Δευτέρα:

Το επίσημο καλωσόρισμα έγινε από τον λυκειάρχη του σχολείου και συνοδεύτηκε με μια τυπική ξενάγηση στο χώρο. Με μια πρώτη ματιά οι γαλλικές σχολικές εγκατάστασεις  δεν έχουν καμία σχέση με τις ελληνικές. Το κτίριο είναι τετραώροφο, έχει χωρητικότητα χιλίων μαθητών, και επιπλέον υπάρχουν αίθουσες γυμναστηρίου, χορού, μουσικής, χημείας, βιβλιοθήκης με υπολογιστές και θεάτρου. Οι εξωτερικοί χώροι είναι διακοσμημένοι με φυτά και παγκάκια, ένα κλίμα ευχάριστο στα διαλείμματα. Συνάμα υπάρχει χώρος στίβου όπως και εσωτερικό γήπεδο ποδοσφαίρου-καλαθοσφαίρισης-πετοσφαίρισης.

Στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο ακούσαμε ομιλίες ακτιβιστών (που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους σε κέντρα προσφύγων) όπως και ανθρώπων που έζησαν την προσφυγιά (ανάμεσα τους κι ο κ. Μερκούρης, ο λυκειάρχης του σχολείου μας, ο οποίος περιέγραψε επίσης και την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες στην πατρίδα μας). Άλλωστε, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έπαψαν ποτέ να μας απασχολούν καθώς ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο εξελισσόταν το πρόγραμμα.

Το απόγευμα συμμετείχαμε σε αγώνες ποδοσφαίρου παρέα με προσφυγόπουλα. Μέσα στο γήπεδο δεν ξεχώριζε κανείς, δεν υπήρχαν «ταμπέλες», ούτε διαχωρισμοί, όλοι ήταν παίχτες και όλοι είχαν μια ομάδα να τους στηρίξει.

Ημέρα Τρίτη:

Όλη την εβδομάδα οι ώρες μας στο σχολικό χώρο ήταν λίγες σε σχέση με τα υπόλοιπα ταξίδια αλλά ήταν ώρες δουλειάς και διασκέδασης ταυτόχρονα. Το πρωί της Τρίτης κάθε χώρα ετοίμασε το ταμπλό της  όπου περιέγραφε τις εμπειρίες της από όλο το πρόγραμμα. Στις 11.30 π.μ, όπως θα γινόταν κάθε μέρα, χτύπησε το κουδούνι και σαν «καλά παιδιά» (και πειναλέα) πήγαμε στην καντίνα για το μεσημεριανό μας (περίεργες ώρες για έναν Έλληνα που συνήθως γευματίζει στη 1 ή στις 2 μμ.), αλλά έπρεπε να μαζέψουμε δυνάμεις για τον μετέπειτα ποδαρόδρομο.

Το απόγευμα, στο Παρίσι, περπατήσαμε στους δρόμους των αραβικών, ασιατικών και εβραικών συνοικιών, ένα «εθνικό τουρ». Ξεναγηθήκαμε σε ξεχωριστές περιοχές, και νιώσαμε τη διαφορετικότητα ανθρώπων που παρ? όλα αυτά συμβιώνουν.

Ημέρα Τετάρτη:

Αναλάβαμε να ξεναγήσουμε μαθητές γειτονικών σχολείων στην έκθεση που είχαμε ετοιμάσει στους διαδρόμους του σχολείου για το πρόγραμμα. Είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να τους ενημερώσουμε για τους πρόσφυγες αλλά και για το πόσα πολλά κερδίσαμε από τη συμμετοχή μας στο Εrasmus.

Επίσης επισκεφτήκαμε την τοπική βιβλιοθήκη όπου είχε ετοιμαστεί μια έκθεση με το υλικό του προγράμματος και αποτελούσε την συνέχεια της ξενάγησης. Ένα μέρος με ησυχία και πολύ μεγάλη ποικιλία σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες ακόμη και CD/DVD, έτοιμα για να τα δανειστείς και να ταξιδέψεις στον ?κόσμο τους?.

Το απόγευμα ακολούθησε η ξενάγηση στο μουσείο μετανάστευσης, στο Παρίσι, η οποία έκανε αναδρομή στο παρελθόν και έφτανε στο παρόν, στους τωρινούς μετανάστες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετανάστες,  όσο οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Ημέρα Πέμπτη:

Ένα τελευταίο εργαστήρι που βρισκόταν σε εξέλιξη ήταν η δημιουργία ενός τραγουδιού. Οι «καλλιτέχνες» του προγράμματος έβαλαν τα δυνατά τους και με τη βοήθεια ειδικού και με την καλή διάθεση των καθηγητών κατάφεραν να μας συγκινήσουν με υπέροχους στίχους. Εμείς συμμετείχαμε τόσο στη συγγραφή των στίχων όσο και στη μελωδική απόδοση του.

Τι κι αν ο καιρός ήταν βροχερός, αυτό δε σταμάτησε την ομάδα από να επισκεφτεί το Εθνογραφικό Μουσείο Branly, σε απόσταση αναπνοής από τον Πύργο του Άιφελ, που είναι ένας σύγχρονος χώρος τέχνης, και προβάλλει έργα τέχνης διαφορετικών πολιτισμών: από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική.

 

Ημέρα Παρασκευή:

Η ομάδα του Erasmus δημιούργησε ένα βιβλίο που παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά την δουλειά των δύο ετών του προγράμματος. Το MAPBOOK ξεκίνησε να διαμορφώνεται στην Ισπανία από τα ίδια τα παιδιά και συνέχισε στη Λιθουανία, σε συνεργασία με τους Γερμανούς καθηγητές. Αφού λοιπόν τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στο Παρίσι, ταξίδεψαν μέχρι την Ελλάδα και βρίσκονται τώρα στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, εύκαιρα για όλους εσάς ώστε να δείτε τον κόπο όλων μας  και τις δυνατότητες μιας εφηβικής ομάδας με κοινό στόχο.

Ένα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα μας ήταν ένα θεατρικό που παίχτηκε από  τα παιδιά στο αμφιθέατρο του σχολείου, με λίγες πρόβες αλλά πολύ μεράκι από όλους για να παρουσιάσουν κάτι όμορφο στο κοινό τους. Ο σεναριογράφος ήταν ένα από τα παιδιά του προγράμματος και έγραψε ένα σύγχρονο σενάριο με τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Προσπάθησε με παραστατικό τρόπο να παρουσιάσει τον πόνο αυτών των ανθρώπων αλλά και το πόσο αδιάφορα και χωρίς συναίσθημα ανταποκρινόμαστε, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε εμείς στη θέση τους. Η «ερμηνεία» των παιδιών ήταν εκπληκτική.

31

Το τελευταίο βράδυ στην Γαλλία έπρεπε να είναι ανεπανάληπτο. Κι έτσι έγινε. Ένα καραβάκι μας περίμενε στον Σηκουάνα έτοιμο να μας ταξιδέψει πάνω στα νερά του. Αν και το πάρτυ ήταν στο σαλόνι του πλοίου, πολλοί από μας διασκεδάζαμε στο κατάστρωμα με καλή παρέα, δροσερό αεράκι (που μας αρρώστησε όλους!!) και τις όχθες του Σηκουάνα να μας εντυπωσιάζουν με τα μεγαλοπρεπή κτίρια που φωτισμένα ξεπρόβαλλαν σε όλη τη διαδρομή. Ήταν μια βραδιά αξέχαστη, με πολύ χορό για μας και τους καθηγητές, κεφάτα τραγούδια και ξεφάντωμα.

32

Παρίσι: Ένας μοντέρνος κόσμος…ή μήπως όχι;

Σε όλους μας είναι γνωστά τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Παρισιού. Πρώτο πρώτο, ο πασίγνωστος πύργος του Άιφελ, ο οποίος μας υποδέχτηκε με τα φώτα του το βράδυ της άφιξής μας. Ένα βράδυ γεμάτο συγκίνηση και δάκρυα χαράς, όνειρα που πραγματοποιήθηκαν, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, γέλια που ακούστηκαν, κουβέντες που ανταλλάχτηκαν και πολλή ενέργεια.

Η Παναγία των Παρισίων. Μαγευτική, τρομακτική, απίστευτη, μεσαιωνική, ακόμη και λυρική, αυτοί είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς μας, όταν την αντικρίσαμε. Η αρχιτεκτονική της και τα γνωστά ?gargoyle? κατέλαβαν μοναδική θέση στην καρδιά μας. Όσο όμως προχωρά κανείς στο εσωτερικό του ναού μαγεύεται όλο περισσότερο. Τα αγάλματα και το παιχνίδισμα του φωτός με τα χρωματιστά βιτρό στα παράθυρα σε συνδυασμό με τα εκκλησιαστικά όργανα προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον χώρο της προσευχής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το παράθυρο, που με τα όμορφα του χρώματα με ταξίδεψε σε έναν κόσμο γεμάτο ζωή και αισιοδοξία, μόνο, με μια ματιά ή τα αναμμένα κεράκια που φώτιζαν το μυστήριο στα πρόσωπα των αγαλμάτων.

35

Η Μονμάρτη.  Η ελληνική ομάδα ανέβηκε έναν από τους υψηλότερους λόφους και παλαιό προάστιο του Παρισιού, ύψους 130 μέτρων  -με τελεφερίκ για να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό όμως δεν αλλάζει το πόσο εντυπωσιακή ήταν η θέα που είδαμε. Μόνο μια πανοραμική φωτογραφία θα μπορούσε να αποτυπώσει το ατελείωτο Παρίσι που απλωνόταν μπροστά μας. Όπως όλοι οι τουρίστες έτσι κι εμείς δε χάσαμε την ευκαιρία να φωτογραφηθούμε.

Φυσικά η «χάρη» μας δεν έφτασε μόνο εκεί, πολλοί από μας είδαμε την Αψίδα του Θριάμβου, το Λούβρο, την  Πλατεία Κονκόρντ με τη γνωστή ρόδα, τον οβελίσκο και το συντριβάνι. Διασχίσαμε τον Σηκουάνα και μάθαμε το γαλλικό μετρό καλύτερα από το ελληνικό.

Όσο κι αν η Γαλλία φημίζεται για τα ωμά κρέατα, τις πάπιες και τα βατραχοπόδαρα όλοι μας δοκιμάσαμε την μοναδική κουζίνα της, με τα croissant και το quiche lorraine, madaleine de proust τα «βρωμερά» αλλα γευστικότατα τυριά, τα οποία σε κάποιους άρεσαν ενώ σε άλλους το roast beef έφερε αναγούλα.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους γονείς μας, στο σχολείο και στις καθηγήτριες μας, Ιωάννα Παλαιορούτη, Μάνια Χρίστη και Μαρώ Τριανταφύλλου και το διευθυντή Άγγελο Μερκούρη. Το Erasmus + MAP  μπορεί να τελείωσε αλλά το ταξίδι μόλις άρχισε…

Μια γεύση του ταξιδιού μας μπορείτε να πάρετε εδώ

 Δήμητρα-Σωτηρία Ψυχογιού

 


Οι εντυπώσεις των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

47Σωσσάνα Νικολακοπούλου: «Αν το να εύχεσαι σε όλους να είναι χαρούμενοι και να ακολουθήσουν το δρόμο που θεωρούν εκείνοι καλύτερο στη ζωή, σημαίνει οτι τους αγαπάς, τότε ναι, αυτό το αποκαλώ αγάπη και για αυτό τους αγαπώ όλους.»

Το πρόγραμμα Erasmus + MAP  μου δίδαξε πολλά πράγματα καθ? όλη την διάρκεια. Όχι μόνο έμαθα να δουλεύω αποτελεσματικότερα μέσα σε ομάδες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθα πράγματα για τον κόσμο στον οποίο ζω. Αυτό το πρόγραμμα μου έδειξε ένα νέο δρόμο, με οδήγησε σε νέους τρόπους σκέψης, μου έδειξε τι σημαίνει  πραγματικά η ανθρωπότητα.  Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως όσα κάναμε θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες με τους οποίους ασχοληθήκαμε (στο πρόγραμμα), αλλά τώρα, μετά από τόση έρευνα θα μπορούμε να σταθούμε μπροστά στην κοινωνία και δεν θα νιώθουμε ντροπή. Πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα μας δίδαξε πάνω από όλα την ανθρωπιά και πως δεν πρέπει να υπάρχουν όρια και στερεότυπα όταν μιλάμε για αποδοχή ανθρώπων. Ο καθένας μας έχει τα δικά του βάσανα και πρέπει να βοηθούμε ο ένας τον άλλον με οποιονδήποτε τρόπο.

Παρόλα αυτά, με βοήθησε να καταλάβω και κάποια επιπλέον πράγματα. Για παράδειγμα, το ότι συνάντησα τόσα πολλά άτομα από άλλες χώρες, δίχως να γνωρίζω τίποτα για εκείνους και μαθαίνοντάς τους στην πορεία, ήταν κάτι πραγματικά γοητευτικό και όμορφο. Είναι εντυπωσιακό βέβαια πως παρά το πόσο διαφορετικοί είμαστε, μοιραστήκαμε όλοι το ίδιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Παρά το γεγονός πως δεν ξέραμε κανέναν στην αρχή, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ανήκαμε στην ίδια ομάδα, είχαμε ένα κοινό μέρος για λίγο καιρό, είχαμε ήδη ταιριάξει. Μπορεί να κουτσομπολέψαμε, να τσακωθήκαμε, να διασκεδάσαμε, να απογοητευτήκαμε, να κάναμε φιλίες κτλ αλλά στο τέλος, όλα αυτά ήταν μέρος του σχεδίου. Μπορεί να αναρωτιέστε πώς, αλλά αυτό είναι απόδειξη για το ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις με ανθρώπους που είναι εντελώς διαφορετικοί από μας, γιατί όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινότητας μας.  Μπορεί να μην είμαι πολύ δεμένη με όλους τους συμμετέχοντες, αλλά σίγουρα αγαπώ τον καθένα τους.  Και ναι, μπορεί η λέξη «αγάπη» να είναι υπερεκτιμημένη αλλά για αυτό ακριβώς και την χρησιμοποίησα. Αν το να εύχεσαι σε όλους να είναι χαρούμενοι και να ακολουθήσουν το δρόμο που θεωρούν εκείνοι καλύτερο στη ζωή, σημαίνει οτι τους αγαπάς, τότε ναι, αυτό το αποκαλώ αγάπη και για αυτό τους αγαπώ όλους. Ακούγεται λίγο «μελό» και περίεργο, αλλά δε με νοιάζει καθόλου γιατί έτσι αισθάνομαι.

Ήταν υπέροχο που πέρασα χρόνο με όλους εσάς. Αυτή η εμπειρία ήταν μια ευλογία και με βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους. Οπότε, σας ευχαριστώ, εύχομαι τα καλύτερα και πολλή ευτυχία. Να προσέχετε. Εις το επανιδείν!


48Σοφία Χρυσάνθη Μπελεγρή: «…οι νύχτες εκεί ήταν μια εμπειρία που κόβει την ανάσα…»

Το ταξίδι στην Γαλλία ήταν μια ωραία εμπειρία. Μάθαμε περισσότερα για τους πρόσφυγες σε μια άλλη χώρα. Επίσης ένα από αυτά που μου άρεσαν ήταν τα μουσεία στα οποία πήγαμε και τα αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Aifel και η Παναγία των Παρισίων. Η φιλοξενία των παιδιών και της ίδιας της χώρας ήταν εξαιρετική!! Όταν πήγαμε εκεί μάθαμε έναν καινούριο τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα της ζωής τους ήταν τελείως διαφορετικό από τον δικό μας. Ακόμη και η ομορφιά της χώρας ήταν εκπληκτική και οι νύχτες εκεί ήταν μια εμπειρία που κόβει την ανάσα…


49Πέτρος Καρακώστας: «Τα λόγια και οι θεωρίες δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά οι πράξεις»

Για μένα το ταξίδι στην Γαλλία με το Erasmus + MAP ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή εμπειρία. Ήταν ένα μάθημα και πρακτική που βοήθησε εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους να «ξετυλίξουν» τα ταλέντα και τις ικανότητες τους.  Οι γνώσεις μου περί του προσφυγικού προβλήματος έχουν διερυνθεί και τώρα μπορώ να συνδέσω τα κομμάτια του παζλ σε ένα. Έκανα φιλίες με νέα άτομα, ήρθα σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες και για ακόμη μια φορά, όπως και σε κάθε ταξίδι με το Erasmus, ήρθα αντιμέτωπος με ποικίλες και αλλόκοτες οπτικές γωνίες. Πιστεύω πως είμαστε η γενιά που θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον! Προγράμματα σαν αυτό διδάσκουν μαθήματα ζωής καλύτερα από οποιοδήποτε μάθημα καθηγητή ή λόγια φιλοσόφων. Τα λόγια και οι θεωρίες δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά οι πράξεις!


50Μαρία Στρίμπελ: «…μπόρεσα να καταλάβω πιο έντονα πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μία τέτοια εποχή μετανάστης ή πρόσφυγας και να έχεις να αντιμετωπίσεις τόσους κινδύνους και τόσα εμπόδια τα οποία θα σε στιγματίσουν εσωτερικά για το υπόλοιπο της ζωής σου.»

Είναι πραγματικά υπέροχο πόσο εύκολο είναι να γνωρίσεις τόσα άτομα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και να δεθείς μαζί τους σε βαθμό που να μην θέλεις να τους αποχωριστείς. Ο ενθουσιασμός μου για αυτο το ταξίδι ήταν φυσικός καθώς κατάφερα να επισκεφθω μία πανέμορφη πόλη με τεράστια ιστορία και να λάβω μέρος στην τελευταία και αξέχαστη επίσκεψη του προγράμματος. Το Παρίσι ως προορισμός είναι για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη όνειρο ζωής κι αυτό επειδή χαρακτηρίζεται από επιβλητικά αξιοθέατα και κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής που έχουν διατηρήσει την ομορφιά τους στην πάροδο των χρόνων. Οι δρόμοι είναι αρκετά καθαροί στα περισσότερα σημεία,ενώ παντού υπάρχουν διαβάσεις για τους πεζούς και τους ποδηλάτες,σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όσον αφορά την γαλλική κουζινα, αν και δεν δοκίμασα πολλά, μπορώ να πω πως είναι όσο γευστική είναι και η ελληνική.Επιπλέον μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά του δρόμου μαγαζιά μικρά και μεγάλα από τα οποία μπορείς να αγοράσεις γνωστά γαλλικά γλυκά. Η φιλοξενία ήταν εξίσου εξαιρετική, η οικογένεια με δέχτηκε σαν να ήμουν μέλος της και με έκανε να νιώθω άνετα όπως θα ένιωθα στο δικό μου σπίτι. Σχετικά με το πρόγραμμα, μπόρεσα να καταλάβω πιο έντονα πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μία τέτοια εποχή μετανάστης ή πρόσφυγας και να έχεις να αντιμετωπίσεις τόσους κινδύνους και τόσα εμπόδια τα οποία θα σε στιγματίσουν εσωτερικά για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δεν έχω κάτι άλλο να πω παρά μόνο ότι η συμμετοχή σε αυτό το ταξίδι και στο πρόγραμμα γενικότερα ήταν από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής μου όχι τόσο γιατί είδα από κοντά αυτό το εκπληκτικό μέρος, αλλά γιατί έκανα δυνατές φιλίες που ελπίζω να μην χαλάσουν ποτέ.


51Ιάσονας Αναγνόπουλος:  «Πλέον γνωρίζουμε ότι μία ζεστή αγκαλιά μας περιμένει σε κάποια γωνιά της Ευρωπης..»

Οι 7 ημέρες που το πρόγραμμα μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε στο Παρίσι είναι αυτό που θα ονομαζε κάνεις διχως καμία υπερβολή ως “εμπειρία ζωής”. Οι αναμνήσεις από αυτή τη βδομάδα θα παραμείνουν ανεξίτηλες στο χρόνο, όπως ακριβώς και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της. Πλέον γνωρίζουμε ότι μία ζεστή αγκαλιά μας περιμένει σε κάποια γωνιά της Ευρωπης, από άτομα που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και άγχη της καθημερινότητας τους με μας, από άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και το σημαντικότερο, από άτομα που ονειρεύονται όπως ακριβώς εμείς. Ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον που οι λαοί δεν θα έχουν τίποτα να χωρίσουν και η Ευρώπη θα γίνει μία μεγάλη γειτονιά. Ένα μέλλον που η ευρωπαϊκή αδελφοσύνη θα επικρατήσει έναντι των σημείων των καιρών μας…


52Δήμητρα Σωτηρία Ψυχογιού: «Γιατί μια αγκαλιά είναι όλο το Παρίσι.»

«Αν δεν το δοκιμάσεις δεν καταλαβαίνεις τη γλύκα» έτσι λέει η γιαγιά μου και να πόσο σωστή σωστή είναι. Η πτήση Ελλάδα-Γαλλία για μένα ήταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, γιατί περπάτησα στα σοκάκια του Παρισιού, γιατί γεύτηκα την κουζίνα τους, γιατί ξεναγήθηκα σε μουσεία, γιατί είδα με τα μάτια μου και άγγιξα με τα χέρια μου, γιατί πολύ απλά έγινα μια «μικρή Γαλλιδούλα». Πώς να μην νιώθεις ένα λοιπόν με την πόλη αυτή όταν σου δίνεται τόσο απλόχερα, με μια μόνο αγκαλιά; Γιατί μια αγκαλιά είναι όλο το Παρίσι. Επί μια εβδομάδα ζούσα σε έναν κόσμο ξεχωριστό και ήταν πολύ δύσκολο να τον αποχωριστώ. Όμως έκανα φίλους κι απέκτησα μια νέα οικογένεια, έχω ένα σπιτικό με ζεστό τσάι να με περιμένει, έχω δυο-τρεις φίλους, έναν Γάλλο με καταγωγή από την Κούβα, έναν Ιταλό με χωρισμένους γονείς, ένα Γερμανό απο Τουρκία, μια Ισπανίδα με ιδιαίτερο στυλ και μια Λιθουανή με κατάλευκα ψηλό-λιγνα πόδια, απλά καθημερινά πράγματα. Γιατί αυτό με έμαθε το πρόγραμμα. Έμαθα να μην ξεχωρίζω, να μην στιγματίζω, πόσο μάλλον να μην θεωρώ κάποιον διαφορετικό από μένα. Είμαστε ένα κι αυτό έχει σημασία. Είμαστε μια φωνή. Κι η φωνή αυτή φωνάζει σε εσάς στους μεγάλους «Σώστε ό,τι σας έχει απομείνει γιατί αλλάζουμε τα δεδομένα!»

Κατηγορίες
erasmus

Ταξίδι στον παγωμένο Βορρά ? Taurage της Λιθουανίας

Ταξίδι στον παγωμένο Βορρά ? Taurage της Λιθουανίας

erasmus_12_2016
Το πρόγραμμα Erasmus Plus μας ταξίδεψε, για πέμπτη και προτελευταία φορά, στον παγωμένο Βορρά και στη συγκεκριμένα στη χιονισμένη Λιθουανία. Έτσι, στις 27 Νοέμβρη, η ελληνική αποστολή πέταξε- πάνω από τα σύννεφα και τους κεραυνούς- στη Φρανκφούρτη και από εκεί στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία. Εκεί ξαναβρεθήκαμε με τις άλλες ομάδες και ταξιδέψαμε όλοι μαζί την Taurage.
Δευτέρα 28 Νοέμβρη ? αν και κουρασμένοι από το κυριακάτικο welcoming party που είχαν διοργανώσει οι Λιθουανοί για τους συμμετέχοντες του Erasmus- ξεκινήσαμε τις παρουσιάσεις των άρθρων ανά χώρα και τις παρουσιάσεις των βιβλίων ενώ παράλληλα διαμορφώθηκαν οι ομάδες των workshops (εργαστήρια) ως εξης, i) MAP Book , ii) Exhibition, iii) Movie, iv) Drama, v) Migration Map.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας περπατήσαμε στους παγωμένους δρόμους της Taurage, της πόλης που μας φιλοξενούσε? Εξαιτίας του κρύου έδειχνε μια πόλη- φάντασμα ?με ελάχιστους κατοίκους και γυμνά δέντρα. Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη μας στο Δημαρχείο συναντήσαμε τον Δήμαρχο ο οποίος μας καλωσόρισε στην πόλη και μέσω μια ς προβολής, μας έδωσε μια εικόνα της χώρας.
Tην 29η Νοέμβρη, ξεκινήσαμε από το χάραμα για να φτάσουμε μετά από μια χιονισμένη διαδρομή 4 ωρών στο Vilnius, την πρωτεύουσα αυτής της μακρινής και τόσο διαφορετικής χώρας. Μια πόλη παλιά, με όμορφα κτήρια ντυμένα στα λευκά? Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το Trakai, την ομορφότερη ίσως πόλη ολόκληρης της Λιθουανίας? Μια πόλη-χωριό μεσαιωνική με ένα κάστρο να δεσπόζει στους χιονισμένους λόφους, μια παγωμένη -στην κυριολεξία- λίμνη και δεκάδες έλατα? Εκεί, σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, αφού διασκεδάσαμε μαθαίνοντας τη συνταγή των παραδοσιακών kibinai, ζεσταθήκαμε και φάγαμε εκείνα που φτιάξαμε με τα χεράκια μας.
Η Τετάρτη, ήταν αφιερωμένη εξ? ολόκληρου στα workshops?Από τις 8 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα περάσαμε την ημέρα στο σχολείο. Η ομάδα του MAP Book, δημιούργησε τα πρώτα κεφάλαια τα οποία περιγράφουν και συνοψίζουν ουσιαστικά την πορεία του Erasmus και τις εργασίες των χωρών, ενώ η ομάδα της Έκθεσης (Exhibition), που θα λάβει χώρα στο Παρίσι, δημιούργησε το σχεδιάγραμμα της οργάνωσης της τελικής έκθεσης των εργασιών μας τα δύο τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Erasmus. Η ομάδα του Drama σκηνοθέτησε και προετοίμασε την παράσταση των θεατρικών έργων που είχαν ήδη δημιουργηθεί στο προηγούμενο ταξίδι στην Avila. Τέλος, η ομάδα του Movie γύρισε τις πρώτες της σκηνές της ταινίας βασισμένη στο σενάριο που γράφτηκε στη Ισπανία από τους μαθητές ενώ παράλληλα η ομάδα Migration Map επεξεργάστηκε τα βίντεο με τις παρουσιάσεις του μεταναστευτικού ιστορικού των μαθητών.
Την Πέμπτη, ταξιδέψαμε στην Nida και στη Klaipeda. Εκεί αφού αγοράσαμε ντουζίνες souvenir, επισκεφθήκαμε δύο ενδιαφέροντα μουσεία -το Thom Mann museum και το Neringa history museum- και περπατήσαμε στους αμμόλοφους της Nida.
Την Παρασκευή, 2 Δεκέμβρη πλέον, παρουσιάσαμε τα 2 θεατρικά έργα, ολοκληρώσαμε και προβάλλαμε στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές την ταινία, και έγινε η παρουσίαση του MAP Book, των Migration Maps και της Exhibition. Μετά την λήξη των παρουσιάσεων -αργά το απόγευμα- διασκεδάσαμε στο farewell party και 3 ώρες μετά, η ελληνική ομάδα αναχώρησε με δάκρυα στα μάτια από το Taurage με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Προτού το καταλάβουμε, είχαμε αφήσει πίσω τα χιονισμένα τοπία της Λιθουανίας και βρισκόμασταν μια βδομάδα μετα στα γνώριμα μέρη της Κοκκινιάς ? Κάπως έτσι είχε τελειώσει άλλο ένα μαγευτικό ταξίδι του Erasmus?
Ευαγγελία Πλουμιστού, Β3
Μια γεύση από το ταξίδι μας μπορείτε να έχετε εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=qqVy2AU6p3A&feature=youtu.be

Τα παιδιά μας είπαν:
Το ταξίδι στη Λιθουανία είναι για εμένα μία από τις πιο σημαντικές και όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι στιγμής. Πέρα από την ευκαιρία που μου δόθηκε να ταξιδεύσω για πρώτη φορά στο εξωτερικό, χαίρομαι που είχα την δυνατότητα να γνωρίσω νέα άτομα με διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν της Ελλάδας και να κρατήσω επαφές μαζί τους. Το μέρος είναι πολύ όμορφο, εξαιρετικά οργανωμένο και καθαρό αν και το υπερβολικό κρύο δεν μας άφησε να το απολαύσουμε στον βαθμό που θέλαμε. Η φιλοξενία ήταν καταπληκτική πέρα από κάποιες διαφωνίες που υπήρξαν οι οποίες μάλιστα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι κάθε λαός έχει διαφορετικές αξίες και συνήθειες τις οποίες βέβαια δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι εργασίες στο σχολείο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και κατανοητές και με βοήθησαν να αποκτήσω ομαδικό πνεύμα καθώς και να χειρίζομαι καλύτερα τα προγράμματα των υπολογιστών. Ελπίζω κάποια στιγμή στη ζωή μου να μπορέσω να ξανά συναντηθώ όλα τα παιδιά του προγράμματος και να περάσουμε το ίδιο όμορφα όσο περάσαμε στην Λιθουανία.
Μαρία

Στο ταξίδι μου στην Λιθουανία, δημιούργησα δεςμούς με τα παιδιά του προγράμματος. Επίσης το workshop στο οποίο ανήκα (Drama Workshop) ήταν αρκετά ενδιαφέρον , κατά συνέπεια να περνά η ώρα ευχάριστα και δημιουργηκά.
Ευαγγελία

Όσον αφορά τη φιλοξενία, οι άνθρωποι ήταν γενναιοδωροι και ευγανικοί. Μου άρεσαν πάρα πολύ. Επίσης μου άρεσέ το τοπίο που είναι πολύ διαφορετικό από της δικής μας χώρας. Κάτι άλλο που μου άρεσε ήταν ο τρόπος που δουλέψαμε με τα άλλα παιδιά σαν ομάδα. Κάναμε πολλούς φίλους και με τη συμμετοχή στα εργαστήρια ήρθαμε πολύ κοντά
Νικος

Η επίσκεψη στη Λιθουανία ήταν καταπληκτική. Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν πολύ φιλικοί. Συμμετείχα στο εργαστήριο που είχαμε να γυρίσουμε μια ταινία για το θέμα των προσφύγων και η εμπειρία ήταν εξαιρετική. Με εντυπωσίασε ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε και νομίζω ότι θα με βοηθήσει στο μέλλον. Περάσαμε καταπληκτικά και διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας με το χιόνι. Ελπίζω κάποια μέρα να επισκεφτώ ξανά τη Λιθουανία!
Βαρτουή

Η εμπειρία ήταν καταπληκτική για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί έμαθα πώς να οργανώνω σωστά τις ιδέες μου για να προετοιμάσω μια πραγματική εκδήλωση. Επίσης ήταν εξαιρετική γιατί έμαθα να δουλεύω ομαδικά και να συμμετέχω σε ομαδική προσπάθεια
Βερζίν

Το Εrasmus ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για εμένα μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό και να συμμετέχω σε ένα τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Η Λιθουανία είναι μία πολύ όμορφη χώρα με φιλόξενους ανθρώπους και πιστεύω τα παιδιά και οι οικογένειές τους έκαναν ό0,τι καλύτερο μπορούσαν για να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα στα σπίτια τους. Η δουλειά που έγινε κατά τη γνώμη μου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική καθώς μέσα από τις εργασίες κερδίσαμε πολλά. Γενικά το πρόγραμμα με βοήθησε να βελτιώσω τα αγγλικά μου, τον τρόπο σκέψης μου και φυσικά να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές και ξένες κουλτούρες για εμένα. Είχαμε πολύ όμορφες στιγμές με τα παιδιά από τις άλλες χώρες και ελπίζω να έχω ξανά μια παρόμοια ευκαιρία.
Σοφία

Κατηγορίες
erasmus

Ταξιδεύοντας 2-8 Οκτωβρίου – Avila στο ? Μεσαίωνα

Το τέταρτο ταξίδι μας, είχε προορισμό την μαγευτική Ισπανία. Έτσι, το πρωί της 2ης Οκτώβρη, η ελληνική αποστολή του Erasmus  βρέθηκε στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης.

avila
avila

Η πρώτη μέρα πέρασε κάπως έτσι: Πολλά γέλια, ατέλειωτες βόλτες στους γραφικούς γοτθικούς δρόμους της πρωτεύουσας και ακόμα πιο πολύ jamon. Πήραμε μια γεύση από Dali  και Picasso κατά την επίσκεψη μας στο Μουσείο Τέχνης ?Reina Sofia Centro de Arte? και ενθουσιασμένοι φτάσαμε στην Avila. Μια πόλη που ο χρόνος την έχει ξεχάσει και τα πάντα μυρίζουν Μεσαίωνα.

Ημέρα Δευτέρα. Μια Δευτέρα γεμάτη παρουσιάσεις των συνεντεύξεων  που είχαμε προετοιμάσει στην Ελλάδα, παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσιάσεις άρθρων καθώς και πολλά βίντεο με άξονα τη προσφυγική κρίση.

Ημέρα Τρίτη. Το πρόγραμμα έγραφε ?Εκδρομή στη Μαδρίτη? που για εμάς σήμαινε περίπατο στο πάρκο Retiro, ξενάγηση στο Μουσείο Τέχνης Prado,  αμέτρητα souvenir , τραγούδια, φωτογραφίες στην Puerta del Sol, και πολύ, πολύ jamon.

Την τέταρτη μέρα της εβδομάδας μας στην Ισπανία, ασχοληθήκαμε με εργαστήρια- η αλλιώς  workshops. Δημιουργήσαμε 5 διαφορετικά workshops. Στο πρώτο εργαστήριο βάλαμε τις βάσεις για το MAP (Migration Analysis Project) Book, στο δεύτερο σκηνοθετήσαμε 3 θεατρικά έργα -προϊόντα συνεργασίας και μίξης ιδεών, πεποιθήσεων και εθνικοτήτων. Στο τρίτο, προετοιμάσαμε το έδαφος για την τελική έκθεση του προγράμματος που θα λάβει χωρά στο τελευταίο ταξίδι, στη Γαλλία, και θα περιλαμβάνει ουσιαστικά μια παρουσίαση των εργασιών αυτών των δυο ετών συνολικά. Τέλος αναλύσαμε και βιντεοσκοπήσαμε το μεταναστευτικό ιστορικό των μαθητών που παρευρίσκονταν στην Αvila.

Η Πέμπτη ήταν εξ? ολοκλήρου αφιερωμένη στους μεσαιωνικούς και εντυπωσιακούς Καθολικούς Ναούς της Avila.  Επισκεφθήκαμε τόσο το Δημαρχείο και το Δήμαρχο , όσο και το  Youth Council όπου οι εκπρόσωποι του μας ενημέρωσαν για τις δράσεις του υπέρ των προσφύγων

Την ημέρα πριν το μεγάλο ?Αντίο? την αξιοποιήσαμε παρουσιάζοντας τις εργασίες μας από τα  workshops και περπατήσαμε για τελευταία φορά αυτή την τόσο όμορφη και τόσο διαφορετική από την Αθήνα πόλη. Την πόλη με τα τριαντάφυλλα στους δρόμους και τους άπειρους ναούς. Την πόλη με τα yemas (παραδοσιακό γλυκό) και τις μυρωδιές.

Σάββατο, με τη βαλίτσα φορτωμένη μαγνητάκια και card-postal, το στομάχι γεμάτο paella (παραδοσιακό φαγητό) και το μυαλό γεμάτο εμπειρίες αξέχαστες και ανεπανάληπτες, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Τέσσερις ώρες αργότερα, πατήσαμε έδαφος ελληνικό και ενώ όλα -οι οικογένειες μας, η χώρα, οι δρόμοι- φάνταζαν ίδια με πρώτα, κάτι έμοιαζε να είχε αλλάξει… Και αυτό το κάτι, ήμασταν ΕΜΕΙΣ!

Είχαμε πια γεμίσει αναμνήσεις, είχαμε μάθει την αξία της συνεργασίας και του συμβιβασμού. Κάναμε φίλιες με τα παιδιά του Βορρά και του χιονιού και με αυτά που το χαμόγελό τους μύριζε Μεσόγειο?

Μα πιο σημαντικό από όλα , αντιληφθήκαμε πως δεν είμαστε απλώς πολίτες της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου!

Γεύση από την επίσκεψή μας  μπορείτε να έχετε εδώ

Ευαγγελια Πλουμιστου, Β3

 

Τα παιδιά δήλωσαν….

Όλα τα παιδιά τόνισαν ότι τους άρεσε η Ισπανία και βρήκαν πολύ γοητευτική την Άβιλα με τα τείχη, τα μεσαιωνικά κτίσματα, το πράσινο  και την ήσυχη ζωή. Η φιλοξενία τους ικανοποίησε απόλυτα, μολονότι υπήρξε πρόβλημα γλωσσικής επικοινωνίας γιατί οι περισσότεροι ισπανοί μιλούν μόνο την γλώσσα τους. Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Τους έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να γνωρίσουν διδάσκοντες από άλλες χώρες, νοοτροπίες, κουλτούρες. Μπόρεσαν να σχηματίσουν κριτήρια σύγκρισης. Επίσης χάρηκαν την συνεργασία στα εργαστήρια που ήταν αποδοτική και διασκεδαστική.

Δήμητρα

Μου άρεσε η χώρα. Μοιάζει με τη δική μας αλλά είναι περισσότερο αναπτυγμένη σε αρκετούς τομείς, πιο οργανωμένη. Η Άβιλα είναι πανέμορφη με πολύ πράσινο και καλοφτιαγμένα κτίρια. Οι Ισπανοί είναι πολύ φιλόξενοι, σ? αυτό μοιάζουν με μας τους Έλληνες και το μόνο μας πρόβλημα ήταν ότι μιλούν σχεδόν μόνο τη γλώσσα τους. Πάντως ούτε αυτό δημιούργησε πρόβλημα επικοινωνίας. Το πρόγραμμα Erasmus είναι λειτουργικό και προσφέρει ευκαιρίες ταξιδιών και κοινωνικοποίησης. Οι καθηγητές είναι πολύ συνεργάσιμοι. Η ομάδα με την οποία δούλεψα ήταν γρήγορη, αποτελεσματική και διασκεδαστική.  Ανακαλύψαμε άγνωστες πλευρές του εαυτού μας.

Ευαγγελία

Η  Άβιλα μου έκλεψε την καρδιά. Ένα κομμάτι μου ξεχάστηκε κάπου στα πλακόστρωτα μεσαιωνικά στενά της οδού Prado Sancho. Λίγο τα εντυπωσιακά τείχη που αγκαλιάζουν την παλιά πόλη, λίγο οι πλατείες με τα τριαντάφυλλα, λίγο οι καθολικοί ναοί που σου κόβουν την ανάσα φτάνουν για να την τοποθετήσουν ανάμεσα στους ομορφότερους προορισμούς. Η οικογένεια που με φιλοξένησε μου φέρθηκε σαν να ήμουν μέλος της. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα του Erasmus Plus μου προσέφερε , πέρα από άπειρες εμπειρίες γεμάτες χρώματα , γέλια και τραγούδια, και μαθήματα ζωής. Για παράδειγμα, κατανόησα τη σημασία και αναγνώρισα τα προτερήματα της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας, γενικότερα. Δέθηκα πολύ με τα παιδία, όχι μόνο της Ελληνικής αποστολής, αλλά και με των υπόλοιπων χωρών. Επιπλέον, διδάχθηκα να χειρίζομαι νέα προγράμματα στους υπολογιστές, καθώς και να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες.

Εύα

Η φιλοξενία μου ήταν υπέροχη. Λάτρεψα όλους τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι και περνούσα τόσο όμορφα. Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι οι γονείς δεν μιλούσαν αγγλικά και δεν υπήρχε τόσο καλή συνεννόηση. Αλλά κατά τα άλλα με φρόντιζαν και με πρόσεχαν σαν να είμαι δικό τους παιδί.

Τα workshops ήταν ωραία και μπορούσες να δουλέψεις σχετικά εύκολα πάνω τους. Στα workshops που ήμουν εγώ (έκθεση στο Παρίσι και στην ταινία) δεν δούλεψα όλοι το ίδιο και πήραν όλη τη δουλειά μόνο 2-3 άτομα πάνω τους

Πέτρος

Κάναμε φίλους ζωής. Τα εργαστήρια  -παρόλο που φάνηκαν μάλλον βαρετά στην αρχή- μας επέτρεψαν ανταλλαγές ιδεών και κουλτούρας. Μετά από ώρες συζητήσεων για την σχολική μας ζωή καταλάβαμε τελικά ότι τα σχολεία μας είναι τόσο διαφορετικά και τόσο ίδια την ίδια στιγμή.

Ζωή

Η ίδια η επαφή με τις ομάδες Erasmus ήταν το καλύτερο κομμάτι.  Γνωρίσαμε ανθρώπους από άλλες χώρες, που μιλούσαν άλλες γλώσσες και είχαν άλλες συνήθειες, και καταφέραμε όχι μόνο να συνεργαστούμε αλλά να γίνουμε ένα. Χτίστηκαν φιλίες που θα κρατήσουν ίσως όλη μας την ζωή.

Σοφία

Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία δουλεύαμε με παιδιά από άλλες χώρες με διαφορετικές σκέψης και απόψεις παρόλα αυτά δουλεύαμε σαν ένας σαν να γνωριζόμασταν καιρό

 

Κατηγορίες
erasmus

Οι εργασίες των μαθητών/τριων μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ?Migration Analysis project (MAP)?

?Migration Analysis project ?

Οι εργασίες των μαθητών/τριων μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+?Migration Analysis project (MAP)?

Κατηγορίες
erasmus Erasmus projects

Erasmus+ 2015 ? 2017 ?Migration Analysis Project? Our meetings

erasmus
erasmus

Descriptions of our meetings during the programme

The First Team of Erasmus Just Departed to Italy

Our trip to Italy

Returning from Hamburg

We have something to say?about Germany

Erasmus -The Third Meeting in Greece

TRAVELLING TO MEDIVAL TIMES: AVILA 2-8 OCTOBER

Our journey to the frozen North ? Taurage, Lithuania

Disembarking ?. Asnieres, Paris

 

Κατηγορίες
erasmus

ERASMUS, ?ΣΤΑΘΜΟΣ 3?: ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις συναντήσεις μας στην Ιταλία και Γερμανία, ήρθε η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις εργασίες του προγράμματος ERASMUS με θέμα το προσφυγικό, στο οποίο μετέχει το σχολείο μας. Οι εταίροι μας έφτασαν την Κυριακή 10 Απριλίου. To βράδυ είχαμε ετοιμάσει ένα πάρτι καλωσορίσματος με πλούσιο μπουφέ ?για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά τις  οικογένειες που ανέλαβαν την φιλοξενία και που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Περάσαμε πολύ όμορφα, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, χορέψαμε. Οι ξένοι φίλοι μας ενδιαφέρθηκαν για τους ελληνικούς χορούς και ιδιαίτερα για το συρτάκι. Για του λόγου το αληθές, να κοιτάξετε τις φωτογραφίες μας.

to know us better

Την επόμενη μέρα, συναντηθήκαμε νωρίς το πρωί στο σχολείο. Ο διευθυντής, κύριος Μερκούρης τους καλωσόρισε επίσημα και κάναμε μια σύντομη περιήγηση στο σχολείο.  Πρώτη εργασία της ημέρας να παρουσιάσουμε όλες οι χώρες άρθρα που δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικές δυνάμεις κάθε χώρας το προσφυγικό και πώς αντιδρούν οι λαοί απέναντι σ? αυτό το τεράστιο πρόβλημα.  Ακούσαμε και είδαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη ευρύτερης  ενημέρωσης των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και να νιώσουμε πως παντού υπάρχουν κινήματα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης που αντιτίθεται στις δυνάμεις του μίσους. Η ομάδα των Ελλήνων μαθητών που είχε αναλάβει να παρουσιάσει τα βιβλίο του Ηλία Βενέζη «Γαλήνη», έκανε μια πολύ ωραία παρουσίαση με δραματοποίηση και βίντεο, ενώ η ιταλική ομάδα παρουσίασε μια μελέτη για τις μεταναστευτικές ροές της εποχής μας.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα υπό την καθοδήγηση μιας εξειδικευμένης ομάδας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οργανώθηκε ένα βιωματικό παιχνίδι, τα «Περάσματα», που μας έκανε να νιώσουμε τον τρόμο των ανθρώπων που βομβαρδίζονται, ψάχνουν την οικογένειά τους μέσα στα καταφύγια, βασανίζονται και κινδυνεύουν σε ένα ταξίδι μακρύ και δύσκολο, καταφεύγοντας σε έναν άγνωστο τόπο όπου πολλοί άνθρωποι τους συμπεριφέρονται άσχημα.  Μετά από αυτήν την φοβερή εμπειρία, φύγαμε για μια μεγάλη βόλτα στον Πειραιά, όπου παιδιά και δάσκαλοι γνώρισαν τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης μας.

Το πρωί της Τρίτης, οι ομάδες παρουσίασαν περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστών σ την προσπάθειά τους να αποκατασταθούν επαγγελματικά στις χώρες υποδοχής και  τις έρευνές τους για τις σχετικές νομικές προϋποθέσεις, Στη συνέχεια, φύγαμε για μια μεγάλη βόλτα στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Είδαμε τον Παρθενώνα, παρακολουθήσαμε μια ωραία ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και έπειτα τριγυρίσαμε για ώρες στα δρομάκια της Πλάκας.

Την Τετάρτη, είχαμε αρχικά ένα εργαστήριο με θέμα πώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κρατούν επαφή με τις ρίζες τους και πώς ενσωματώνονται στην χώρα υποδοχής χωρίς όμως πλήρη αποκοπή από την πολιτιστική τους παράδοση.

Στη συνέχεια οργανώθηκαν τρία πολύωρα εργαστήρια. Το πρώτο αφορούσε την προσφυγιά του ?22, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μίλησε η κα Αραϊτζόγλου, παιδί προσφύγων για τις μνήμες της από τα δύσκολα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, και ο κ. Νισκόπουλος,  πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας. Το δεύτερο εργαστήριο αφορούσε το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ΄60 προς τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Αμερική. Μίλησε η κα Μακρή, παιδί μεταναστών, γεννημένη στην Αυστραλία η οποία μας μετέφερε τις εμπειρίες της. Το τρίτο εργαστήριο αφορούσε τους ξένους μετανάστες που ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι ή παραπάνω χρόνια. Μίλησαν για τις εμπειρίες τους η κα Γκρούτζιεν από την Πολωνία, ψυχολόγος και εθελόντρια στο κίνημα για το προσφυγικό, ο κος Μουντασέρ Ικμπάλ από το Πακιστάν, εργάτης στην Ελλάδα, και ο παλιός μαθητής του σχολείου Ιμπντισαμ Αχμέτ, από το Πακιστάν, που τώρα είναι πια φοιτητής στα ναυτιλιακά του Πανεπιστημίου Πειραιά. Πήραμε πολλές πληροφορίες για τα δυσκολίες των ξένων συμπολιτών μας αλλά και χαρήκαμε γιατί, παρά τα προβλήματά τους, όλοι είπαν ότι αισθάνονται καλά στην Ελλάδα και έχουν ενταχθεί σχετικά καλά στην ελληνική κοινωνία. Μετά το απογευματινό διάλειμμα, κάναμε μια μακριά βόλτα στην Κοκκινιά με ξεναγό την Νικαιώτισσα, Κάτια Γαλοπούλου, καθηγήτρια αγγλικών, προσφυγικής καταγωγής, και είδαμε πολλά σημεία της Νίκαιας που συνδέονται με την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.

Την Πέμπτη κάναμε μια μεγάλη εκδρομή στο Λαύριο. Στο ξεκίνημά της όμως σφίχτηκε η καρδιά μας. Ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια του προσφυγικού, καθώς επισκεφθήκαμε την Πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου, εκείνες τις μέρες, οι πρόσφυγες πλησίαζαν τις 5 χιλιάδες. Ήταν φρικτό. Παιδιά που έπαιζαν μέσα στη βρωμιά του λιμανιού, οικογένειες που ζούσαν σε σκηνές? Κι όμως, παρά τις άθλιες συνθήκες,  ένιωθαν καλά γιατί ήταν ασφαλείς και δεν τους απειλούσαν οι βόμβες του πολέμου. Μας περιτριγύρισαν δεκάδες παιδιά και παίξαμε μαζί τους. Συζητήσαμε με τους ακαταπόνητους εθελοντές και προσφέραμε λίγα τρόφιμα στην αποθήκη που έχει οργανωθεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. Οι ξένοι μαθητές έκλαιγαν όταν ανεβήκαμε στο πούλμαν. Εμείς, αν και οι περισσότεροι είχαμε ξαναπάει, νιώσαμε πάλι μια γροθιά στο στομάχι. Οι ξένες αποστολές μας έλεγαν ότι στις χώρες τους δεν φτάνουν αυτές οι εικόνες του πόνου. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι προσφέραμε κάτι στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού: τώρα τα παιδιά αυτά γυρνώντας στις πατρίδες τους ίσως καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γύρω τους για τους πρόσφυγες και τον πόλεμο που είναι η αιτία της προσφυγιάς τους.

Στο δρόμο για το Λαύριο σταματήσαμε στην παραλία της Αναβύσσου και ψάξαμε τα μέρη που περιγράφει ο Βενέζης στην «Γαλήνη» και κυρίως το μικρό όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του  Σουνίου και τέλος φτάσαμε στο Λαύριο. Είχαμε πολλά να πούμε για τους δούλους των μεταλλείων και την σύγχρονη δουλεία των εμπόρων που κερδίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο μεταφέροντας με φουσκωτά απελπισμένους ανθρώπους πολλοί από τους οποίους πνίγονται πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Περάσαμε επίσης για λίγο από το στρατόπεδο των Κούρδων προσφύγων και μετά είχαμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και βόλτα. Στην επιστροφή μας σταματήσαμε στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού και ξεναγηθήκαμε στην δομή αλληλεγγύης, που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια τουλάχιστον. Μάθαμε για τους εθελοντές γιατρούς, για την τεράστια δουλειά που γίνεται με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία και αφοσίωση, ώστε άνθρωποι σε ανάγκη, Έλληνες και ξένοι, να βρίσκουν ανακούφιση και θεραπεία. Το Κέντρο δουλεύει εθελοντικά και με τις προσφορές σε είδος και μόνον από τους πολίτες.

Την Παρασκευή όλες οι ομάδες δουλειάς συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα παρουσίαζαν τα αποτελέσματά τους. Οργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας που έδειχνε την διασπορά μετά το 1922 και ανά ομάδα στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων δείξαμε τι μάθαμε και την μέθοδο δουλειάς μας. Επειδή οι ξένες αποστολές ήθελαν να κάνουν ένα ταξιδάκι στην Αίγινα, ο χρόνος περιορίστηκε αρκετά. Το βράδυ είχαμε ένα πολύ ωραίο αποχαιρετιστήριο πάρτι με σουβλάκια, δυνατή μουσική και τρελό χορό μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος για όλους. Για τα παιδιά και τους δασκάλους. Είχαμε περάσει υπέροχα. Είχαμε γνωριστεί και είχαν αναπτυχθεί δεσμοί συμπάθειας και φιλίας και μας φαινόταν άσχημο που τέλειωνε τόσο γρήγορα. Μάθαμε πολλά, και για το προσφυγικό αλλά και ο ένας για τον άλλον. Και ήταν πολύ σημαντικά και τα δύο.

Γι΄ αυτό συνεχίζουμε με κέφι την προετοιμασία της επόμενης φάσης του προγράμματος, οι εργασίες του οποίου θα γίνουν στην Άβιλα της Ισπανίας.

Μια γεύση από όσα ζήσαμε σε αυτή την επίσκεψη μπορείτε να έχετε από το βιντεάκι   που φτιάξαμε προσπαθώντας να την αποτυπώσουμε φωτογραφικά εδώ

Οι υπεύθυνες του προγράμματος

Ιωάννα Παλαιορούτη

Μάνια Χρίστη

Μαρώ Τριανταφύλλου

Κατηγορίες
erasmus

 Έχουμε κάτι να σας πούμε …. για τη Γερμανία

Ζητήσαμε και αυτή τη φορά από τα παιδιά να αξιολογήσουν την επίσκεψη και να μας δώσουν τις εντυπώσεις τους. Επιλέξαμε αντιπροσωπευτικά μικρά δείγματα τα οποία παραθέτουμε στη συνέχεια.

? για τις διαφορές κουλτούρας και εκπαιδευτικού συστήματος

entiposeis

Σωσάννα

Μάλλον θα έλεγα πως στη Γερμανία όλοι και όλα (χωρίς να είμαι απόλυτη) δουλεύουν με το ρολόι. ???. Όσο για το εκπαιδευτικό σύστημα ????.Ένα καλό, κατά τη γνώμη μου, που έχουν είναι το “work experience”, δηλαδή όταν τα παιδιά κάποιες μέρες μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν στο χώρο εργασίας του το επάγγελμα που τα ενδιαφέρει.

Ρικάρντο

?. βάση της βόρειας κουλτούρας είναι η συνέπεια ενώ της νότιας είναι το άτομο?.

Θοδωρής

??? υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα στις διάφορες χώρες αλλά κυρίως μεταξύ βορρά και νότου …….

Παντελής

??.. το γερμανικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από περισσότερη πειθαρχία, η οποία βέβαια ενίοτε καταλήγει εκνευριστική???…

Ιάσονας

??.. Κυριαρχούσε μια αυστηρότητα στην τήρηση του προγράμματος και ιδιαίτερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα τους. Η οργάνωση του κράτους τους ήταν εμφανής,  ???..

Τα παιδιά στις ανάλογες τάξεις με μας δεν είχαν το καθορισμένο ωράριο 8:00-14:00 αλλά το πρόγραμμα του καθενός ρυθμιζόταν με βάση τα μαθήματα που επέλεγαν ????. Κατά τ’ άλλα οι διαφορές υλικοτεχνικής υποδομής (αν εξαιρέσει κάποιος την έκταση των κτηρίων) δεν ήταν αυτές που είχαμε την εντύπωση ότι θα συναντούσαμε

Αποστόλης

Στο σχολείο μπορώ να πω πώς είχαν και την γνώση και την τεχνολογική άνεση να δουλέψουν ομαδικά αλλά παρατήρησα πώς τους λείπει η φαντασία και η δημιουργικότητα.

? τι κέρδισαν, τι ένιωσαν

Σωσάννα

Χωρίς να γίνομαι υπερβολική, πιστεύω πως αυτές οι 6-7 μέρες που πέρασα στη Γερμανία ήταν οι καλύτερες που έχω ζήσει μέχρι σήμερα. Ήταν μια τελείως διαφορετική εμπειρία πραγματικά γεμάτη από καινούρια πράγματα, ανθρώπους και συναισθήματα. Ό,τι και να πω δε νομίζω πως θα καλύψει όσα ένιωσα εκεί και το κενό που μου δημιουργήθηκε όταν φύγαμε. Πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία, και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα έχω την ευκαιρία να ξανασυναντήσω κάποια απ’ τα παιδιά που γνώρισα.

Ρικάρντο

Ένα τεράστιο κέρδος απ’ αυτήν τη συμμετοχή είναι ότι ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, δηλαδή να κάνω ταξίδι εκτός Βαλκανίων. Το πιο σπουδαίο κέρδος κατά την άποψή μου είναι η τεράστια εμπειρία που απέκτησα. Επιπλέον ήρθα σε επαφή με παιδιά από άλλους λαούς, καθώς και με τις κουλτούρες και ιδέες που είχαν τα παιδιά αυτά, και έμαθα πράγματα για τους λαούς αυτούς τα οποία δεν ήξερα. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα διότι νιώθω χαρά για όλα αυτά που πέρασα και έκανα, παράλληλα νιώθω λύπη και νοσταλγία για το σύντομο αυτό ταξίδι αλλά και για κάποια συγκεκριμένα άτομα.

Θοδωρής

Για μένα αυτό το ταξίδι αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία. Καθώς μέσα από αυτό διεύρυνα τους πνευματικούς μου ορίζοντες ήρθα σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, επηρεαζόμενος από αυτούς αλλά και μεταδίδοντας τα πολιτιστικά στοιχεία και τις συνήθειες των Ελλήνων. Επίσης ανέπτυξα μία τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα μέσα από αυτό το πρόγραμμα απελευθερώνοντας τον εαυτό μου από οποιεσδήποτε ανασφάλειες με διακατείχαν. Τέλος ανακάλυψα τις ηγετικές ικανότητες και την εφευρετικότητα που έχω , στοιχεία τα οποία δεν πίστευα ποτέ ότι θα με χαρακτήριζαν. Αν και το φαγητό δεν ήταν καλό ( χαχαχααχ) θα ήθελα να μείνω περισσότερες μέρες στο Αμβούργο καθώς είχα αρχίσει να συνηθίζω τον τρόπο ζωής εκεί και επειδή είχα αναπτύξει πολύ ιδιαίτερους δεσμούς με όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 Παντελής

Η εμπειρία ήταν εκπληκτική, ειλικρινά πέρασα υπέροχα! Μακάρι να είχα δύο εβδομάδες και όχι μία! Πραγματικά λυπήθηκα που αποχωρίστηκα τους καινούριους μου φίλους! Πιστεύω πως η συμμετοχή μου στην αποστολή με βοήθησε να ανακαλύψω πτυχές και δυνατότητες του χαρακτήρα μου, που δεν γνώριζα ότι υπήρχαν. Ακόμη, μπορώ να πω ότι έμαθα πολλά πράγματα για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, ακόμη και για άτομα με τα οποία έχω στενή σχέση καιρό. Επίσης, εξαφανίστηκε κάθε ενδοιασμός μου για το ταξίδι. Η επίσκεψη στη Γερμανία συνιστά μια εμπειρία ζωής για μένα. Είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο παζλ της ζωής μου!!!

Ιάσονας

Επειδή όσα Α4 και να χρησιμοποιούσα δεν θα έφταναν ποτέ για να συμπεριλάβω όλα όσα έγιναν στο Αμβούργο, θα μείνω στο πιο σημαντικό (εξάλλου για πολλά απ’ όσα παίχτηκαν εκεί, συμφωνήσαμε με το τιμ ότι “ό,τι έγινε στο Αμβούργο, μένει στο Αμβούργο”). Το πιο σημαντικό λοιπόν δεν είναι άλλο από τα παιδιά που γνωρίσαμε εκεί. Παρότι μπορεί να τα γνώρισα για μονάχα 6 μέρες, για ορισμένα απ’ αυτά ένιωθα λες και τα ήξερα για μήνες, χρόνια. Όταν φέρνω στο μυαλό μου το ταξίδι, δε μου έρχεται στο νου η πόλη ή όσα είδαμε αλλά τα άτομα εκεί. Και για μένα τουλάχιστον η ουσία του προγράμματος δεν είναι ούτε να δεις νέες πόλεις, ούτε να γυρίσεις κάθε λογής αξιοθέατα, ούτε να αγοράσεις δώρα για τους δικούς σου. Η ουσία του προγράμματος είναι να γνωρίζεις άλλα μυαλά, άλλες κουλτούρες, άλλους κόσμους. Γιατί μόνο έτσι μαθαίνεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου.

 Αποστόλης

Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει ταξίδι τέτοιου τύπου που να μην έχει κέρδη. Από το συγκριμένο ταξίδι πιστεύω πώς το πιο  σημαντικό ήταν η γνωριμία μας με έναν διαφορετικό πολιτισμό και με έναν εντελώς διαφορετικό  τρόπο σκέψης. Επίσης τα παιδιά της ομάδας δέσαμε μεταξύ μας και δέσαμε και με τις καθηγήτριες μας που για έμενα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα συναισθήματα μου είναι κυρίως χαρά και ικανοποίηση που επιτεύχθηκε ο σκοπός μας, ενθουσιασμός για τα μέρη και τους ανθρώπους που  γνώρισα  αλλά και λύπη για  τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω και δεν ξέρω αν θα ξαναδώ, αν και θα προσπαθήσω να κρατήσω επαφές με τους περισσότερους

Εμείς ;

Εμείς είμαστε περήφανες ? για δεύτερη φορά μετά την Ιταλία ? που έχουμε μια τέτοια ομάδα. Τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία, τα παιδιά μας διακρίθηκαν όχι μόνο για την καλή τους προετοιμασία  και τις επιδόσεις τους στις ομαδικές δραστηριότητες αλλά γιατί εντυπωσίασαν τους συναδέλφους με την ευθύτητα της γνώμης τους, την ευστροφία του μυαλού τους, την κριτική τους ικανότητα, το ήθος τους, την ευγένειά τους, τη συνέπεια τους  αλλά και το κέφι και τη ζωντάνια τους.

Τους ευχαριστούμε για όλα τα χαμόγελα που μας χάρισαν και περιμένουμε ανυπόμονα τη συνέχεια του προγράμματος.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Ιωάννα Παλαιορούτη

Μαρώ Τριανταφύλλου

Μάνια Χρίστη

Κατηγορίες
erasmus

Γυρνώντας απ΄το Αμβούργο

Στο Αμβούργο ήταν η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus με θέμα την μετανάστευση και την προσφυγιά στ οποίο μετέχει το σχολείο μας. Αυτή τη φορά η ομάδα των μαθητών που παρακολούθησαν τις εργασίες της συνάντησης προερχόταν από την Β΄ Λυκειου: Ιάσονας Αναγνόπουλος, Ρικάρντο Αχμετάι, Σωσάννα Νικολοπούλου, Παντελής Παλιμετάκης, Θοδωρής Πηλιχός και Απόστολος Σακκαλής. Συνόδευσαν οι υπεύθυνες του προγράμματος κα. Ιωάννα Παλαιορούτη και η κα. Μαρώ Τριανταφύλλου.

amvourgo

Κατηγορίες
erasmus

Το ταξίδι μας στην Ιταλία

IMG_20151201_103905
Η πρώτη μας συνάντηση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus MAP έγινε στην Ιταλία από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου. Η εμπειρία ήταν πλούσια και διδακτική για όλους μας. Οι μαθητές μας προσαρμόστηκαν αμέσως σ? αυτό τον συνεργατικό τρόπο δουλειάς σε ομάδες και ανέδειξαν το επικοινωνιακό τους ταλέντο αλλά και τη δημιουργικότητά τους. Οι καθηγητές είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας οργανώνουν και συντονίζουν αυτή την ομαδική δουλειά αφήνοντας περιθώρια στην αυτενέργεια των μαθητών έτσι που να απολαμβάνουν την πορεία προς τη μάθηση.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Η πορεία του Migration Analysis Project ξεκίνησε, λοιπόν, με επιτυχία φέρνοντας τα παιδιά πρώτα-πρώτα σε επαφή με τις ανάγκες και τους κινδύνους του ταξιδιού των προσφύγων μέσα από βιωματικό παιχνίδι, χάρτες και φωτογραφίες. Ύστερα παρουσίασαν την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων ανά χώρα με βάση τα άρθρα και τις πληροφορίες που είχαν μαζέψει από πριν. Το βιντεάκι που παρουσίασε η ομάδα μας για την υποδοχή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά καθήλωσε τους πάντες(μπορείτε να το δείτε στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ULi1xe1SED ).


Τις επόμενες μέρες δούλεψαν σε ομάδες ψάχνοντας τις έννοιες και τις λέξεις που συνδέονται με το θέμα μας, συγκροτώντας το γλωσσάρι της μετανάστευσης και ετοιμάζοντας ένα σχετικό κουίζ, ενώ άλλα έφτιαχναν το σήμα-logo του προγράμματος ή ερωτηματολόγια που θα χρησιμοποιηθούν στις συνεντεύξεις που θα πάρουμε για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης στη Γερμανία. Την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε στο Δημαρχείο της Rho και όλα τα σχολεία αφήσαμε το αποτύπωμά μας σ? ένα πλακάκι που θα τοποθετηθεί στο πλακόστρωτο της πόλης μπροστά στο κτήριο για να θυμίζει την επίσκεψή μας.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ1

SAMSUNG CAMERA PICTURES

DUOMO2
Πέρα από τη δουλειά του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Lyceum Majorana, το σχολείο του ιταλικού Βορρά που μας φιλοξενούσε, στην καθημερινότητά του και να ζηλέψουμε την οργάνωση και την υποδομή του. Οι μαθητές μας ένιωσαν την ιταλική φιλοξενία ανάλογη με τη δική μας και τους Ιταλούς οικοδεσπότες τους σαν φίλους, ενώ ξετρελάθηκαν με το Μιλάνο, το οποίο επισκέφτηκαν κατ? επανάληψη. Ο καθεδρικός ναός της πόλης με την περίτεχνη, σαν κέντημα, αρχιτεκτονική του και η επίσκεψη στο παρεκκλήσι όπου εκτίθεται ο «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μαζί με την επίσκεψη στο Μουσείο της Θάλασσας και της Μετανάστευσης και στα στενάκια της Γένοβας θα μείνουν στο μυαλό (και τα κινητά..) όλων μας.

GENOBA2

ΓΕΝΟΒΑ%20ΟΜΑΔΙΚΗ2

ΓΕΝΟΒΑ2

ΜΙΛΑΝΟ2

Να μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας.
Αλεξάνδρα:
Η συγκεκριμένη εμπειρία είναι μοναδική και ιδιαίτερα χρήσιμη. Σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο αλλιώς και ιδιαίτερα εμένα διότι δεν έχω ξαναταξιδέψει σε άλλη χώρα. Είναι ένας καλύτερος τρόπος για να μάθεις πώς να δουλεύεις ομαδικά. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ανοιχτώ, ως προς τις γνωριμίες, τόσο πολύ μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Επίσης μέσα από τις διάφορες εργασίες που κάναμε μπορεί να ανακαλύψεις έναν τομέα στον οποίο είσαι καλός και δεν το είχες συνειδητοποιήσει καν. Οπότε θα ήθελα σίγουρα να το ξανακάνω πάνω από μια φορά. Eίναι κάτι το οποίο θα το κρατήσω στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή και είμαι χαρούμενη γι? αυτό.
Κέλλυ:
Παρά τις κάποιες διαφωνίες που μπορεί να υπήρξαν, το ταξίδι ήταν πολύ όμορφο και σαν εμπειρία, σημαντικό! Νιώθω τυχερή που μπόρεσα να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι, να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους και να εισπράξω το αίσθημα της αγάπης από άτομα που δεν περίμενα. Θα είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και που εύχομαι σε όλους να ζήσουν.
Μελίνα:
Σαν εκπαιδευτική εκδρομή ήταν κατά τη γνώμη μου η καλύτερη που έχω συμμετάσχει. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου διευρύνονται οι ορίζοντές σου, γνωρίζεις διαφορετικούς κόσμους, ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Οι εργασίες ήταν εξαιρετικές, διότι συνεργάστηκα με παιδιά τα οποία δε γνώριζα, εκφράζαμε ελεύθερα τη γνώμη μας και παράλληλα δουλεύαμε. Δέθηκα με παιδιά του προγράμματος τα οποία δεν θα τα ξεχάσω ποτέ και πάντα θα υπάρχει μια ανοικτή πόρτα στο σπίτι μου για όποιον θέλει φιλοξενία. Αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου και πολύ φιλικά. Είναι ένα από τα ωραιότερα προγράμματα που υπάρχουν και αξίζει τον κόπο να συμμετέχεις σε αυτά. Βγαίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος ο οποίος είναι γεμάτος εμπειρίες και γνώσεις.

Τζούλιο:
Οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές, διότι όλα ήταν πολύ οργανωμένα και έτσι μπορούσαμε να καταλάβουμε πράγματα και να μας μείνουν κιόλας. Γνωρίσαμε πάρα πολλά παιδιά από 5 διαφορετικές χώρες και κάναμε πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν και ακόμα και όταν επιστρέψαμε κρατήσαμε επαφή. Την τελευταία μέρα που αποχαιρετιστήκαμε ήταν πολύ συγκινητικό γιατί μαζευτήκαμε όλοι μαζί και χαιρετιόμασταν και αυτό έκανε πολλά παιδιά να δακρύσουν.

Τζωρτζίνα:

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία με αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες. Αν μπορούσα θα έμενα στο Μιλάνο για πάντα γιατί πραγματικά λάτρεψα αυτή τη πόλη. Ήταν πολύ σημαντικό που είδαμε κάποια βασικά στοιχεία του Μιλάνου όπως το Duomo και ο Μυστικός Δείπνος. Επίσης μου άρεσε πολύ που κάναμε παρέα με Ιταλούς γιατί είμαστε από διαφορετικές χώρες και συζητήσαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός αυτού γίναμε πολύ καλοί φίλοι και ελπίζω να μείνουμε για πάντα.
Χριστόφορος:

Σε γενικές γραμμές ήταν μια εμπειρία που δεν νομίζω πως θα ξεχάσω ποτέ. Όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ωριμάσαμε και είδαμε την ίδια την ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Προσωπικά, έμαθα τον ίδιο τον εαυτό μου καλύτερα, ανακάλυψα καινούργια πράγματα που τώρα θεωρώ κομμάτια του εαυτού μου.

Κατηγορίες
erasmus

Η πρώτη ομάδα του Erasmus μας μόλις ξεκίνησε για την Ιταλία.

Erasmus1

Η πρώτη ομάδα του Erasmus μας μόλις ξεκίνησε για την Ιταλία. Μετά από μια μακριά προετοιμασία ?έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς- και αφού ξεπεράσαμε δεκάδες γραφειοκρατικούς σκοπέλους, πηγαίνουμε να συναντήσουμε μαθητές και δασκάλους από άλλες πέντε χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Λιθουανία) και να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της προσφυγιάς, που εμείς εδώ στην Ελλάδα, εδώ σ? αυτή την περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς, το ξέρουμε πολύ καλά κι απ? τις δυο πλευρές . Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι το κεντρικό θέμα των ερευνών και των συναντήσεων αυτού του προγράμματος.

 

Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για όσα μάθαμε, για όσα σκεφτήκαμε, για όσα δημιουργήσαμε (τα οποία θα παρουσιάσουμε μετά την επιστροφή μας). Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο μας, το 10ο ΓΕΛ Πειραιά, που αγκάλιασε την προσπάθειά μας και τους γονείς, που σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτήν που περνάμε τώρα, με προθυμία δέχτηκαν την συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις που έχει. Θέλουμε επίσης να τους ευχαριστήσουμε για την ψυχραιμία που επέδειξαν, όταν, παρά τα γεγονότα στο Παρίσι, που μας άφησαν όλους άναυδους, δεν έφεραν αντίρρηση για τούτο το πρώτο ταξίδι, παρόλο που όλοι καταλαβαίνουμε την αγωνία τους, θεωρώντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να στερηθούν αυτήν την εμπειρία. Θεωρούμε πολύ σημαντική την άψογη συνεργασία μαζί τους και τη βοήθεια που προσφέρουν.

Στην επιστροφή μας, θα φέρουμε μαζί μας εμπειρίες και γνώσεις, χαρά και επιθυμία να συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι η έρευνά μας για το προσφυγικό και η συνάντησή μας με παιδιά και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών δεν είναι μόνο πηγή γνώσης και προβληματισμών αλλά και κατάθεση ψυχής στον αγώνα για ένα κόσμο που οι άνθρωποι θα ζουν επιτέλους μια ζωή ειρηνική και ευτυχισμένη, με ασφάλεια και επιλογές.

Η ομάδα του Erasmus

 

 

 

Κατηγορίες
erasmus

Άλλος για τον Έρασμο;

Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus. Τα Erasmus είναι ευρωπαϊκά προγράμματα σε κάθε ένα από τα οποία ομάδες σχολείων από ευρωπαϊκά κράτη δουλεύουν από κοινού πάνω σε ένα δοσμένο θέμα. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σκοπός τους είναι η επαφή μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στους εφήβους, η ενθάρρυνση της διάθεσης και της ικανότητας οι νέοι να δουλεύουν σε διεθνείς ομάδες ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις.  Η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοια προγράμματα τους προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από ολόκληρη την Ευρώπη, να μάθουν, να ασκηθούν στην ομαδική έρευνα και να βελτιωθούν στην χρήση της αγγλικής και των υπολογιστών.

προσφυγες2προσφυγες 1

Το Erasmus  στο οποίο μετέχει το σχολείο μας έχει θέμα την μετανάστευση και την προσφυγιά, θέμα δηλαδή που μας προβληματίζει και μας πονά όλους,  και διάρκεια 2 χρόνων. Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν από ένα σχολείο των παρακάτω χωρών: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Λιθουανία. Η χώρα μας επελέγη μεταξύ των άλλων και επειδή έχει την ιδιαιτερότητα να γνωρίζει το πρόβλημα της μετανάστευσης και ως μητρόπολη τριών μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων τα τελευταία 100 χρόνια αλλά και ως χώρα υποδοχής ενός μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών και πρόσφατα ταλαιπωρημένων προσφύγων.

Στο πρόγραμμα, που έχουν αναλάβει τρεις φιλόλογοι, οι κκ. Παλαιορούτη, Χρίστη και Τριανταφύλλου, μετέχουν παιδιά της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από πέρυσι και τα έξι σχολεία του προγράμματος είναι σε συνεχή επαφή, ενώ ήδη οι κκ. Παλαιορούτη και Χρίστη ταξίδεψαν στην Ισπανία όπου συναντήθηκαν με τους καθηγητές των σχολείων για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της δουλειάς και οι χρόνοι εργασίας. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει ήδη να δουλεύουν ομάδες παιδιών πάνω σε διάφορα αντικείμενα για να προετοιμάσουμε το μέρος που αναλογεί στη χώρα μας για την πρώτη συνάντηση των μαθητών στην Ιταλία, στις 29 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία και την άνοιξη ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει τους ξένους μαθητές. Οι ομάδες που ταξιδεύουν κάθε φορά είναι ολιγομελείς για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος αλλά μεριμνάται ώστε όλοι οι μαθητές που το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι οικογένειές τους να ταξιδέψουν από μια φορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μαθητές φιλοξενούνται σε σπίτια συμμαθητών τους, ώστε να μαθαίνουν άμεσα τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες, την κουλτούρα και τα έθιμα των λαών. Κάθε παιδί που ταξιδεύει και φιλοξενείται, μετά φιλοξενεί το ίδιο όταν τα άλλα παιδιά έρθουν στη χώρα του

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας θα αναρτώνται ενημερωτικά δελτία για την πορεία του προγράμματος και υλικό από τις έρευνές μας. Ξεκινήσαμε ένα ωραίο ταξίδι που αρέσει πολύ σε όλους μας.

Το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοιχτό σε συμμετοχές