Έχουμε κάτι να σας πούμε …. για τη Γερμανία

Ζητήσαμε και αυτή τη φορά από τα παιδιά να αξιολογήσουν την επίσκεψη και να μας δώσουν τις εντυπώσεις τους. Επιλέξαμε αντιπροσωπευτικά μικρά δείγματα τα οποία παραθέτουμε στη συνέχεια.

? για τις διαφορές κουλτούρας και εκπαιδευτικού συστήματος

entiposeis

Σωσάννα

Μάλλον θα έλεγα πως στη Γερμανία όλοι και όλα (χωρίς να είμαι απόλυτη) δουλεύουν με το ρολόι. ???. Όσο για το εκπαιδευτικό σύστημα ????.Ένα καλό, κατά τη γνώμη μου, που έχουν είναι το “work experience”, δηλαδή όταν τα παιδιά κάποιες μέρες μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν στο χώρο εργασίας του το επάγγελμα που τα ενδιαφέρει.

Ρικάρντο

?. βάση της βόρειας κουλτούρας είναι η συνέπεια ενώ της νότιας είναι το άτομο?.

Θοδωρής

??? υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα στις διάφορες χώρες αλλά κυρίως μεταξύ βορρά και νότου …….

Παντελής

??.. το γερμανικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από περισσότερη πειθαρχία, η οποία βέβαια ενίοτε καταλήγει εκνευριστική???…

Ιάσονας

??.. Κυριαρχούσε μια αυστηρότητα στην τήρηση του προγράμματος και ιδιαίτερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα τους. Η οργάνωση του κράτους τους ήταν εμφανής,  ???..

Τα παιδιά στις ανάλογες τάξεις με μας δεν είχαν το καθορισμένο ωράριο 8:00-14:00 αλλά το πρόγραμμα του καθενός ρυθμιζόταν με βάση τα μαθήματα που επέλεγαν ????. Κατά τ’ άλλα οι διαφορές υλικοτεχνικής υποδομής (αν εξαιρέσει κάποιος την έκταση των κτηρίων) δεν ήταν αυτές που είχαμε την εντύπωση ότι θα συναντούσαμε

Αποστόλης

Στο σχολείο μπορώ να πω πώς είχαν και την γνώση και την τεχνολογική άνεση να δουλέψουν ομαδικά αλλά παρατήρησα πώς τους λείπει η φαντασία και η δημιουργικότητα.

? τι κέρδισαν, τι ένιωσαν

Σωσάννα

Χωρίς να γίνομαι υπερβολική, πιστεύω πως αυτές οι 6-7 μέρες που πέρασα στη Γερμανία ήταν οι καλύτερες που έχω ζήσει μέχρι σήμερα. Ήταν μια τελείως διαφορετική εμπειρία πραγματικά γεμάτη από καινούρια πράγματα, ανθρώπους και συναισθήματα. Ό,τι και να πω δε νομίζω πως θα καλύψει όσα ένιωσα εκεί και το κενό που μου δημιουργήθηκε όταν φύγαμε. Πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία, και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα έχω την ευκαιρία να ξανασυναντήσω κάποια απ’ τα παιδιά που γνώρισα.

Ρικάρντο

Ένα τεράστιο κέρδος απ’ αυτήν τη συμμετοχή είναι ότι ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, δηλαδή να κάνω ταξίδι εκτός Βαλκανίων. Το πιο σπουδαίο κέρδος κατά την άποψή μου είναι η τεράστια εμπειρία που απέκτησα. Επιπλέον ήρθα σε επαφή με παιδιά από άλλους λαούς, καθώς και με τις κουλτούρες και ιδέες που είχαν τα παιδιά αυτά, και έμαθα πράγματα για τους λαούς αυτούς τα οποία δεν ήξερα. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα διότι νιώθω χαρά για όλα αυτά που πέρασα και έκανα, παράλληλα νιώθω λύπη και νοσταλγία για το σύντομο αυτό ταξίδι αλλά και για κάποια συγκεκριμένα άτομα.

Θοδωρής

Για μένα αυτό το ταξίδι αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία. Καθώς μέσα από αυτό διεύρυνα τους πνευματικούς μου ορίζοντες ήρθα σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, επηρεαζόμενος από αυτούς αλλά και μεταδίδοντας τα πολιτιστικά στοιχεία και τις συνήθειες των Ελλήνων. Επίσης ανέπτυξα μία τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα μέσα από αυτό το πρόγραμμα απελευθερώνοντας τον εαυτό μου από οποιεσδήποτε ανασφάλειες με διακατείχαν. Τέλος ανακάλυψα τις ηγετικές ικανότητες και την εφευρετικότητα που έχω , στοιχεία τα οποία δεν πίστευα ποτέ ότι θα με χαρακτήριζαν. Αν και το φαγητό δεν ήταν καλό ( χαχαχααχ) θα ήθελα να μείνω περισσότερες μέρες στο Αμβούργο καθώς είχα αρχίσει να συνηθίζω τον τρόπο ζωής εκεί και επειδή είχα αναπτύξει πολύ ιδιαίτερους δεσμούς με όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 Παντελής

Η εμπειρία ήταν εκπληκτική, ειλικρινά πέρασα υπέροχα! Μακάρι να είχα δύο εβδομάδες και όχι μία! Πραγματικά λυπήθηκα που αποχωρίστηκα τους καινούριους μου φίλους! Πιστεύω πως η συμμετοχή μου στην αποστολή με βοήθησε να ανακαλύψω πτυχές και δυνατότητες του χαρακτήρα μου, που δεν γνώριζα ότι υπήρχαν. Ακόμη, μπορώ να πω ότι έμαθα πολλά πράγματα για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, ακόμη και για άτομα με τα οποία έχω στενή σχέση καιρό. Επίσης, εξαφανίστηκε κάθε ενδοιασμός μου για το ταξίδι. Η επίσκεψη στη Γερμανία συνιστά μια εμπειρία ζωής για μένα. Είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο παζλ της ζωής μου!!!

Ιάσονας

Επειδή όσα Α4 και να χρησιμοποιούσα δεν θα έφταναν ποτέ για να συμπεριλάβω όλα όσα έγιναν στο Αμβούργο, θα μείνω στο πιο σημαντικό (εξάλλου για πολλά απ’ όσα παίχτηκαν εκεί, συμφωνήσαμε με το τιμ ότι “ό,τι έγινε στο Αμβούργο, μένει στο Αμβούργο”). Το πιο σημαντικό λοιπόν δεν είναι άλλο από τα παιδιά που γνωρίσαμε εκεί. Παρότι μπορεί να τα γνώρισα για μονάχα 6 μέρες, για ορισμένα απ’ αυτά ένιωθα λες και τα ήξερα για μήνες, χρόνια. Όταν φέρνω στο μυαλό μου το ταξίδι, δε μου έρχεται στο νου η πόλη ή όσα είδαμε αλλά τα άτομα εκεί. Και για μένα τουλάχιστον η ουσία του προγράμματος δεν είναι ούτε να δεις νέες πόλεις, ούτε να γυρίσεις κάθε λογής αξιοθέατα, ούτε να αγοράσεις δώρα για τους δικούς σου. Η ουσία του προγράμματος είναι να γνωρίζεις άλλα μυαλά, άλλες κουλτούρες, άλλους κόσμους. Γιατί μόνο έτσι μαθαίνεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου.

 Αποστόλης

Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει ταξίδι τέτοιου τύπου που να μην έχει κέρδη. Από το συγκριμένο ταξίδι πιστεύω πώς το πιο  σημαντικό ήταν η γνωριμία μας με έναν διαφορετικό πολιτισμό και με έναν εντελώς διαφορετικό  τρόπο σκέψης. Επίσης τα παιδιά της ομάδας δέσαμε μεταξύ μας και δέσαμε και με τις καθηγήτριες μας που για έμενα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα συναισθήματα μου είναι κυρίως χαρά και ικανοποίηση που επιτεύχθηκε ο σκοπός μας, ενθουσιασμός για τα μέρη και τους ανθρώπους που  γνώρισα  αλλά και λύπη για  τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω και δεν ξέρω αν θα ξαναδώ, αν και θα προσπαθήσω να κρατήσω επαφές με τους περισσότερους

Εμείς ;

Εμείς είμαστε περήφανες ? για δεύτερη φορά μετά την Ιταλία ? που έχουμε μια τέτοια ομάδα. Τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία, τα παιδιά μας διακρίθηκαν όχι μόνο για την καλή τους προετοιμασία  και τις επιδόσεις τους στις ομαδικές δραστηριότητες αλλά γιατί εντυπωσίασαν τους συναδέλφους με την ευθύτητα της γνώμης τους, την ευστροφία του μυαλού τους, την κριτική τους ικανότητα, το ήθος τους, την ευγένειά τους, τη συνέπεια τους  αλλά και το κέφι και τη ζωντάνια τους.

Τους ευχαριστούμε για όλα τα χαμόγελα που μας χάρισαν και περιμένουμε ανυπόμονα τη συνέχεια του προγράμματος.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Ιωάννα Παλαιορούτη

Μαρώ Τριανταφύλλου

Μάνια Χρίστη

Άρθρα δημιουργήθηκαν 244

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω