Ταξίδι στον παγωμένο Βορρά ? Taurage της Λιθουανίας

Ταξίδι στον παγωμένο Βορρά ? Taurage της Λιθουανίας

erasmus_12_2016
Το πρόγραμμα Erasmus Plus μας ταξίδεψε, για πέμπτη και προτελευταία φορά, στον παγωμένο Βορρά και στη συγκεκριμένα στη χιονισμένη Λιθουανία. Έτσι, στις 27 Νοέμβρη, η ελληνική αποστολή πέταξε- πάνω από τα σύννεφα και τους κεραυνούς- στη Φρανκφούρτη και από εκεί στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία. Εκεί ξαναβρεθήκαμε με τις άλλες ομάδες και ταξιδέψαμε όλοι μαζί την Taurage.
Δευτέρα 28 Νοέμβρη ? αν και κουρασμένοι από το κυριακάτικο welcoming party που είχαν διοργανώσει οι Λιθουανοί για τους συμμετέχοντες του Erasmus- ξεκινήσαμε τις παρουσιάσεις των άρθρων ανά χώρα και τις παρουσιάσεις των βιβλίων ενώ παράλληλα διαμορφώθηκαν οι ομάδες των workshops (εργαστήρια) ως εξης, i) MAP Book , ii) Exhibition, iii) Movie, iv) Drama, v) Migration Map.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας περπατήσαμε στους παγωμένους δρόμους της Taurage, της πόλης που μας φιλοξενούσε? Εξαιτίας του κρύου έδειχνε μια πόλη- φάντασμα ?με ελάχιστους κατοίκους και γυμνά δέντρα. Στη συνέχεια, κατά την επίσκεψη μας στο Δημαρχείο συναντήσαμε τον Δήμαρχο ο οποίος μας καλωσόρισε στην πόλη και μέσω μια ς προβολής, μας έδωσε μια εικόνα της χώρας.
Tην 29η Νοέμβρη, ξεκινήσαμε από το χάραμα για να φτάσουμε μετά από μια χιονισμένη διαδρομή 4 ωρών στο Vilnius, την πρωτεύουσα αυτής της μακρινής και τόσο διαφορετικής χώρας. Μια πόλη παλιά, με όμορφα κτήρια ντυμένα στα λευκά? Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το Trakai, την ομορφότερη ίσως πόλη ολόκληρης της Λιθουανίας? Μια πόλη-χωριό μεσαιωνική με ένα κάστρο να δεσπόζει στους χιονισμένους λόφους, μια παγωμένη -στην κυριολεξία- λίμνη και δεκάδες έλατα? Εκεί, σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, αφού διασκεδάσαμε μαθαίνοντας τη συνταγή των παραδοσιακών kibinai, ζεσταθήκαμε και φάγαμε εκείνα που φτιάξαμε με τα χεράκια μας.
Η Τετάρτη, ήταν αφιερωμένη εξ? ολόκληρου στα workshops?Από τις 8 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα περάσαμε την ημέρα στο σχολείο. Η ομάδα του MAP Book, δημιούργησε τα πρώτα κεφάλαια τα οποία περιγράφουν και συνοψίζουν ουσιαστικά την πορεία του Erasmus και τις εργασίες των χωρών, ενώ η ομάδα της Έκθεσης (Exhibition), που θα λάβει χώρα στο Παρίσι, δημιούργησε το σχεδιάγραμμα της οργάνωσης της τελικής έκθεσης των εργασιών μας τα δύο τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Erasmus. Η ομάδα του Drama σκηνοθέτησε και προετοίμασε την παράσταση των θεατρικών έργων που είχαν ήδη δημιουργηθεί στο προηγούμενο ταξίδι στην Avila. Τέλος, η ομάδα του Movie γύρισε τις πρώτες της σκηνές της ταινίας βασισμένη στο σενάριο που γράφτηκε στη Ισπανία από τους μαθητές ενώ παράλληλα η ομάδα Migration Map επεξεργάστηκε τα βίντεο με τις παρουσιάσεις του μεταναστευτικού ιστορικού των μαθητών.
Την Πέμπτη, ταξιδέψαμε στην Nida και στη Klaipeda. Εκεί αφού αγοράσαμε ντουζίνες souvenir, επισκεφθήκαμε δύο ενδιαφέροντα μουσεία -το Thom Mann museum και το Neringa history museum- και περπατήσαμε στους αμμόλοφους της Nida.
Την Παρασκευή, 2 Δεκέμβρη πλέον, παρουσιάσαμε τα 2 θεατρικά έργα, ολοκληρώσαμε και προβάλλαμε στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές την ταινία, και έγινε η παρουσίαση του MAP Book, των Migration Maps και της Exhibition. Μετά την λήξη των παρουσιάσεων -αργά το απόγευμα- διασκεδάσαμε στο farewell party και 3 ώρες μετά, η ελληνική ομάδα αναχώρησε με δάκρυα στα μάτια από το Taurage με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Προτού το καταλάβουμε, είχαμε αφήσει πίσω τα χιονισμένα τοπία της Λιθουανίας και βρισκόμασταν μια βδομάδα μετα στα γνώριμα μέρη της Κοκκινιάς ? Κάπως έτσι είχε τελειώσει άλλο ένα μαγευτικό ταξίδι του Erasmus?
Ευαγγελία Πλουμιστού, Β3
Μια γεύση από το ταξίδι μας μπορείτε να έχετε εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=qqVy2AU6p3A&feature=youtu.be

Τα παιδιά μας είπαν:
Το ταξίδι στη Λιθουανία είναι για εμένα μία από τις πιο σημαντικές και όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι στιγμής. Πέρα από την ευκαιρία που μου δόθηκε να ταξιδεύσω για πρώτη φορά στο εξωτερικό, χαίρομαι που είχα την δυνατότητα να γνωρίσω νέα άτομα με διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν της Ελλάδας και να κρατήσω επαφές μαζί τους. Το μέρος είναι πολύ όμορφο, εξαιρετικά οργανωμένο και καθαρό αν και το υπερβολικό κρύο δεν μας άφησε να το απολαύσουμε στον βαθμό που θέλαμε. Η φιλοξενία ήταν καταπληκτική πέρα από κάποιες διαφωνίες που υπήρξαν οι οποίες μάλιστα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι κάθε λαός έχει διαφορετικές αξίες και συνήθειες τις οποίες βέβαια δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι εργασίες στο σχολείο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και κατανοητές και με βοήθησαν να αποκτήσω ομαδικό πνεύμα καθώς και να χειρίζομαι καλύτερα τα προγράμματα των υπολογιστών. Ελπίζω κάποια στιγμή στη ζωή μου να μπορέσω να ξανά συναντηθώ όλα τα παιδιά του προγράμματος και να περάσουμε το ίδιο όμορφα όσο περάσαμε στην Λιθουανία.
Μαρία

Στο ταξίδι μου στην Λιθουανία, δημιούργησα δεςμούς με τα παιδιά του προγράμματος. Επίσης το workshop στο οποίο ανήκα (Drama Workshop) ήταν αρκετά ενδιαφέρον , κατά συνέπεια να περνά η ώρα ευχάριστα και δημιουργηκά.
Ευαγγελία

Όσον αφορά τη φιλοξενία, οι άνθρωποι ήταν γενναιοδωροι και ευγανικοί. Μου άρεσαν πάρα πολύ. Επίσης μου άρεσέ το τοπίο που είναι πολύ διαφορετικό από της δικής μας χώρας. Κάτι άλλο που μου άρεσε ήταν ο τρόπος που δουλέψαμε με τα άλλα παιδιά σαν ομάδα. Κάναμε πολλούς φίλους και με τη συμμετοχή στα εργαστήρια ήρθαμε πολύ κοντά
Νικος

Η επίσκεψη στη Λιθουανία ήταν καταπληκτική. Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν πολύ φιλικοί. Συμμετείχα στο εργαστήριο που είχαμε να γυρίσουμε μια ταινία για το θέμα των προσφύγων και η εμπειρία ήταν εξαιρετική. Με εντυπωσίασε ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε και νομίζω ότι θα με βοηθήσει στο μέλλον. Περάσαμε καταπληκτικά και διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας με το χιόνι. Ελπίζω κάποια μέρα να επισκεφτώ ξανά τη Λιθουανία!
Βαρτουή

Η εμπειρία ήταν καταπληκτική για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί έμαθα πώς να οργανώνω σωστά τις ιδέες μου για να προετοιμάσω μια πραγματική εκδήλωση. Επίσης ήταν εξαιρετική γιατί έμαθα να δουλεύω ομαδικά και να συμμετέχω σε ομαδική προσπάθεια
Βερζίν

Το Εrasmus ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για εμένα μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό και να συμμετέχω σε ένα τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Η Λιθουανία είναι μία πολύ όμορφη χώρα με φιλόξενους ανθρώπους και πιστεύω τα παιδιά και οι οικογένειές τους έκαναν ό0,τι καλύτερο μπορούσαν για να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα στα σπίτια τους. Η δουλειά που έγινε κατά τη γνώμη μου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική καθώς μέσα από τις εργασίες κερδίσαμε πολλά. Γενικά το πρόγραμμα με βοήθησε να βελτιώσω τα αγγλικά μου, τον τρόπο σκέψης μου και φυσικά να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές και ξένες κουλτούρες για εμένα. Είχαμε πολύ όμορφες στιγμές με τα παιδιά από τις άλλες χώρες και ελπίζω να έχω ξανά μια παρόμοια ευκαιρία.
Σοφία

Άρθρα δημιουργήθηκαν 244

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω